Functional Training

Tα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια στροφή προς την λειτουργική προπόνηση ή το γνωστό σε όλους μας functional training.

Όμως κατά πόσο είναι γνωστός σε όλους μας αυτός ο όρος;

Τι είναι η περιβόητη λειτουργική προπόνηση;

Functional Training είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής, σχεδιασμένο για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, που πρέπει να στοχεύει τόσο στην βελτίωση της απόδοσης, όσο και στην ελαχιστοποίηση των τραυματισμών. (Εverett Harman)

Η επαναστατική αυτή μέθοδος ξεκίνησε από φυσιοθεραπευτές και αργότερα υιοθετήθηκε από προπονητές σε όλο τον κόσμο. Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούσαν αυτή τη προσέγγιση για την εκπαίδευση και την αποκατάσταση ασθενών με κινητικές δυσκολίες.

Πιο συγκεκριμένα, το functional training στο αρχικό του στάδιο περιλάμβανε ασκήσεις, οι οποίες μιμούνταν τις κινήσεις που κάνουν οι ασθενείς στο σπίτι ή στην εργασία τους, με στόχο να τους βοηθήσει να επιστρέψουν σύντομα και ομαλά στη καθημερινότητά τους μετά από έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση. Ένα πρόγραμμα λειτουργικής γυμναστικής μπορεί να στοχεύει από την βελτίωση της αθλητικής δραστηριότητας ενός υγιούς αθλητή μέχρι και την αποκατάσταση κινητικών δυσκολιών μετά από έναν σοβαρά τραυματισμό ή ακόμα και ένα εγκεφαλικό.

Που στοχεύει το functional training;

Η λειτουργική προπόνηση στοχεύει επίσης την ανάπτυξη των 10 φυσικών δεξιοτήτων. Αυτές είναι οι εξής:

Δύναμη

Εκρηκτικότητα

Ταχύτητα

Καρδιοαναπνευστική αντοχή

Σθένος

Ευκαμψία

Ευλυγισία

Συντονισμός

Ισορροπία

Ακρίβεια

Η λειτουργική προπόνηση αντλεί στοιχεία από την καθημερινότητά μας και ενσωματώνει σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις με βάρη καθώς και ασκήσεις συντονισμού, ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας .

Στη λειτουργική προπόνηση είναι σημαντικό ότι δουλεύουν όλοι οι μύες που συνδέονται με μια κίνηση και όχι ένας μυς μεμονωμένα.

Μέσω του functional training, φτιάχνουμε πιο έξυπνους και πιο αποδοτικούς μύες, αφού οι κινήσεις της λειτουργικής γυμναστικής, αναγκάζουν τον εγκέφαλο να ενεργοποιείται περισσότερο.

Προπόνηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας!

Η λειτουργική προπόνηση είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής που βασίζεται σε ευρέως αποδεκτές προπονητικές αρχές και απευθύνεται σε όλες τις ομάδες πληθυσμού καθώς επίσης και σε αθλητές. Είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης όλου του σώματος που προσφέρει και αερόβιες προσαρμογές. Στην προπόνηση εκτελούνται συνδυαστικές και υψηλής έντασης ασκήσεις, χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά όργανα εκγύμνασης ασταθούς πεδίου όπως: ιμάντες προπόνησης, σχοινί αναρρίχησης, λάστιχα, medicine balls, εξοπλισμός Bosu training, kettle bells, core bags.

Οι ασκήσεις στην εκτέλεση διαφοροποιούνται συνήθως ανά άτομο με διαφορά στην αντίσταση ή στο βάρος του οργάνου ή της γωνίας ρύθμισης και εκτέλεσης. Με αυτό τον τρόπο της προοδευτικής επιβάρυνσης το άτομο αυξάνει τη σωματική του απόδοση σταδιακά και με κέρδος να έχει μακροχρόνιες προσαρμογές. Για αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή για μέγιστη παραγωγή έργου. Η λειτουργική προπόνηση περιέχει κι ένα στοιχείο διασκέδασης, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προπόνησης. Το σώμα μας θα πρέπει να προκληθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά όταν ασκούμαστε και το functional training κάνει αυτό ακριβώς για εμάς. Η εμπειρία που αποκτάμε όταν προπονούμαστε λειτουργικά είναι διασκεδαστική, γεμάτη προκλήσεις τόσο πνευματικές όσο και φυσικές.

Είστε αθλητής;

Το Cross Functional Training, εάν εκτελεστεί σωστά, θα βελτιώσει την ισορροπία σας αλλά και την κίνηση των αρθρώσεων σας. Η βελτίωση αυτή οδηγεί στη μείωση των πιθανών τραυματισμών στις αθλητικές σας δραστηριότητες.

Ποια τα οφέλη του functional training;

Τα οφέλη του functional training είναι τεράστια.

Με την επιλογή από μια ποικιλία λειτουργικών ασκήσεων ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας, μπορεί να επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των στόχων υγείας και φυσικής κατάστασης, όπως: βελτίωση της ευκινησίας και των αντανακλαστικών, της σταθεροποίησης, της ταχύτητας και της δύναμης αντίδρασης, όπου το σώμα έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις αλλαγές στο κέντρο βάρους για να μπορεί να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Επίσης υπάρχει σημαντικότατη βελτίωση στο εύρος κίνησης, την μυϊκή αντοχή, την βελτίωση της καρδιοαγγειακής λειτουργίας, και την ιδιοδεκτικότητα.  Επιπλέον προσφέρει:

  • Μεταβολική αλλαγή στον οργανισμό, η οποία βοηθάει στο χάσιμο λίπους.
  • Έντονη καρδιαγγειακή προπόνηση, η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση των αερόβιων και αναερόβιων ενεργειακών συστημάτων.
  • Πρόληψη των τραυματισμών και την αποκατάσταση τους.
  • Βελτίωση της στάση του σώματός.
  • Βελτίωση της λειτουργίας και ικανότητάς εκτέλεσης των καθημερινών εργασιών.
  • Βελτίωση του αρχάριου, του νέου, του ηλικιωμένου ή του προχωρημένου αθλητή.

 

Η λειτουργική προπόνηση ισοδυναμεί με σωματική και ψυχική υγεία.