Προσωπική προπόνηση και προπονητές

Την τελευταία δεκαετία ο χώρος της άσκησης έχει δεχθεί μεγάλες αλλαγές. Μια από τις μεγαλύτερες, που εκτείνεται μαζικά, είναι η υπηρεσία της προσωπικής προπόνησης (personal training). Μικρά studio ανοίγουν σε κάθε γωνία κάθε πόλης και επανδρώνονται με προπονητές που αναλαμβάνουν να γυμνάσουν ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής ικανότητας.
Αυτή η υπερπροσφορά υπηρεσιών δίνει σε πολλούς την δυνατότητα για άσκηση με άμεση επίβλεψη. Ταυτόχρονα, όμως, προκύπτει το ζητούμενο της επιλογής του κατάλληλου προπονητή μέσα από δεκάδες ή και εκατοντάδες υποψήφιους. Για να διευκολύνουμε την διαδικασία, σας παραθέτουμε τα βασικά προσόντα και ικανότητες που επιβάλλεται να διαθέτει κάθε επαγγελματίας της προσωπικής προπόνησης.
• Να είναι ενήμερος για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση των πιο συχνών μυοσκελετικών κακώσεων, καρδιοαναπνευστικών παθήσεων και παθολογικών προβλημάτων.
• Να είναι ειδικός της κίνησης, ώστε να μπορεί να σας καθοδηγήσει με ακρίβεια και ασφάλεια στην τεχνική των ασκήσεων.
• Να βάζει μαζί σας στόχους και να καθορίζει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την επίτευξή τους.
• Να είναι πάντα επαγγελματίας απέναντί σας. Πληρώνετε προπονητή όχι παρέα για προπόνηση.
• Να είναι υγιείς, δυνατός και γεμάτος ενέργεια. Για να σας τραβήξει μπροστά πρέπει ο ίδιος να έχει φτάσει ήδη στον στόχο.
• Να ενδιαφέρεται για εσάς. Όταν έχετε ανάγκη από ξεκούραση να σας την δίνει, όταν χρειάζεστε ένταση να σας οδηγεί ψηλά. Κατανοώντας τις ανάγκες σας, χωρίς να ξεχνά τους στόχους σας.
Συνοψίζοντας, να θυμάστε ότι επιλέγοντας προπονητή, διαλέγετε έναν πολύ στενό συνεργάτη. Μαζί του πρέπει να αισθάνεστε άνεσης και ασφάλεια. Υγεία, δύναμη, αντοχή και καλύτερη εικόνα θα προκύψουν από την κατάρτηση του συνεργάτη σας και την δική σας δέσμευση για προσπάθεια.