ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΒΑΡΟΣ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ
Τα Χριστούγεννα είναι πλέον προ των πυλών και κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να παραμερίζουν κάθε είδους δίαιτα, προκαλώντας τον ουρανίσκο τους με τις γαργαλιστικές εορταστικές γεύσεις, περιθωριοποιώντας προσωρινά τη μόνιμη φαντασίωση του ιδανικού σώματος.
Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εορτών η αύξηση του σωματικού βάρους κυμαίνεται από 0,5-2 κιλά για τα άτομα φυσιολογικού βάρους, ενώ για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα η αύξηση ξεπερνάει τα 2 κιλά. Οι περισσότεροι λοιπόν θεωρούν πως η ιδανικότερη λύση, για να μην ξεπεράσουν το τρέχον βάρος τους, είναι η γρήγορη απώλεια κάποιων κιλών με «θαυματουργές δίαιτες», λίγο πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, ώστε η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια των εορτών να τους φέρει στο τέλος στα ίδια κιλά. Αυτό που θα πετύχουν όμως δεν είναι άλλο από το να οδηγηθούν σε υπερβολές στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι εξαιτίας της σημαντικής στέρησης. Έτσι, η αύξηση των κιλών θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και τελικά θα έχουν πάρει περισσότερα κιλά από αυτά που θα παίρνανε, αν δεν είχε προηγηθεί η εξαντλητική δίαιτα. Επιπρόσθετα οι σύντομες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους οδηγούν σε μη επιθυμητή αύξηση του ποσοστού λίπους του σώματός και μείωση της μυϊκής μάζας. Αν επιθυμείτε λοιπόν να χάσετε βάρος ξεκινήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, κατά προτίμηση με την καθοδήγηση διατροφολόγου και αρκετά νωρίτερα από την εορταστική περίοδο, έτσι ώστε να μην στερηθείτε τίποτα.
Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων η ιδανική συμπεριφορά σε σχέση με το φαγητό κρύβεται σε ορισμένα πολύ απλά βήματα:
Μαγείρεμα: Γλιτώστε θερμίδες…
• Χρησιμοποιήστε ελαφρύ αντί για πλήρες γάλα και αντί για κρέμα γάλακτος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρύ γάλα αναμεμιγμένο με αλεύρι αραβοσίτου -corn flour- (ένα κουταλάκι του γλυκού corn flour για κάθε φλυτζάνι του τσαγιού γάλα).
• Αποφύγετε τα κίτρινα τυριά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και προτιμήστε τις light εκδοχές τους ή ακόμη καλύτερα ανθότυρο και cottage cheese.
• Κάθε ολόκληρο αβγό μπορεί να αντικατασταθεί με δύο ασπράδια.
• Οι ψητές πατάτες που συνοδεύουν τη γαλοπούλα φροντίστε να είναι κομμένες σε μεγάλα κομμάτια γιατί έτσι απορροφούν λιγότερο λίπος.
• Η σάλτσα που θα συνοδεύσει το ψητό φροντίστε να έχει βάση ντομάτας, πιπεριάς, ή άλλων λαχανικών και να μην περιέχουν βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.
• Αν προτιμάτε τη γαλοπούλα γεμιστή, τότε η γέμιση φροντίστε να περιέχει κάστανα, κουκουνάρια ή και φρούτα, αλλά όχι κιμά.
• Περιορίστε τη συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης μέχρι και κατά το ένα τρίτο.
• Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια γλυκαντική ουσία με λίγες θερμίδες, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη (π.χ. φαινυλκετονουρία).
• Αν τελικά επιλέξετε να κάνετε χρήση κάποιας γλυκαντικής ουσίας, ελέγξτε αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντίστοιχη θερμοκρασία παρασκευής του γλυκού. Η ασπαρτάμη για παράδειγμα χάνει τη γλυκύτητα της στις υψηλές θερμοκρασίες.
Εορταστικό τραπέζι: Απλές λύσεις για να αποδυναμώσετε τον εχθρό…
• Αν είστε καλεσμένοι σε γεύμα αποφύγετε να πάτε τελείως νηστικοί. Φάτε νωρίτερα ένα φρούτο ή λίγα δημητριακά ή ένα γιαούρτι για να αποφύγετε τις υπερβολές αργότερα.
• Φροντίστε να πιείτε αρκετό νερό μία ώρα πριν το φαγητό, κάτι που θα σας δώσει μια αίσθηση κορεσμού. Καλό είναι να μην πίνουμε πολύ νερό, ακριβώς πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα γιατί έτσι αραιώνονται τα πεπτικά υγρά και δυσχεραίνεται η πέψη.
• Προτιμήστε μικρότερο πιάτο (φρούτου) έτσι ώστε ακόμη και να το γεμίσετε περισσότερο να παραμείνετε στα αποδεκτά επίπεδα πρόσληψης θερμίδων. Αυτό προϋποθέτει φυσικά ότι όταν αδειάσετε το πιάτο δεν θα το ξαναγεμίσετε.
• Πριν από οτιδήποτε άλλο βάλτε στο μισό πιάτο σας σαλάτα χωρίς πολλές σάλτσες. Αφενός θα ελαττώσει το διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα φαγητά και αφετέρου θα σας κόψει την όρεξη.
• Επιλέγετε τρόφιμα με λιγότερο λιπαρά. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να φάτε γαλοπούλα ή κοτόπουλο από μοσχάρι ή χοιρινό.
• Αφαιρείτε το ορατός λίπος. Αφαιρώντας την πέτσα από τη γαλοπούλα γλιτώνετε περίπου 50 θερμίδες ανά μερίδα και σημαντική πρόσληψη λίπους.
• Εφόσον τελειώσετε το γεύμα σας ‘ξεφορτωθείτε’ το πιάτο από μπροστά σας. Αυτό θα σας αποτρέψει από το τσιμπολόγημα από τα περισσεύματα του τραπεζιού.
• Αν πιείτε, προτιμήστε ένα ποτό με όσο το δυνατόν λιγότερο οινόπνευμα (κρασί ή μπύρα) ή εναλλακτικά συνδυάστε το ποτό σας με σόδα ή αναψυκτικό με λίγες θερμίδες και κάντε το να διαρκέσει περισσότερο.
• Για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καταναλώνετε συγχρόνως και νερό. Έτσι θα μετριάσετε την πρόσληψη του οινοπνεύματος και συγχρόνως θα αποφύγετε την αφυδάτωση που επιφέρει.
• Για επιδόρπιο προτιμήστε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα και ελάχιστο μέλι, ζελέ ή γιαούρτι με λίγα λιπαρά ανακατεμένο με κομματάκια φρούτων είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.
Ας μην είμαστε λοιπόν διστακτικοί στο να δοκιμάσουμε τις ιδιαίτερες γεύσεις των Χριστουγέννων. Η κατανάλωση 1-2 μικρών γλυκών μέρα παρά μέρα στη διάρκεια των γιορτών είναι κάτι που δεν θα επιβαρύνει ούτε την υγεία ούτε την σιλουέτα μας. Το να τρώμε όμως 2-3 μελομακάρονα κάθε φορά που περνάμε δίπλα από το δίσκο πάνω στην τραπεζαρία, επειδή …Χριστούγεννα είναι, αυτό συνιστά την υπερβολή. Μπορούμε να ζήσουμε τη διατροφική ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου χωρίς ωστόσο να τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για να εκφράσουμε την υπερφαγική μας μανία. Μικρή προσοχή χρειάζεται μόνο στην ποσότητα και στον τρόπο παρασκευής των γευμάτων. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι και στις γιορτές μπορούμε να ζούμε χωρίς στερήσεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τo σώμα μας.